søndag 29. mars 2009

Gammelt med sjel og puteproduksjon


Jeg er så heldig å bo i det gamle sveitserhuset etter mine besteforeldre. Vi har forsøkt å bevare det etter beste evne, og har derfor ikke skiftet ut mer enn absolutt nødvendig. Alle vinduene er de samme som når mine besteforeldre flyttet inn i huset, og all utvendig panel er original. Derfor er verken glassflatene eller panelen plan og glatt, men det er koselig å tenke på at min bestemor vasket de samme rutene og min bestefar omhyggelig passet panelet med linoljemaling. Bestemor var en flittig bruker av taburetter. De var både kjøkkenstoler og utemøbler. På varme sommerdager tok hun med seg taburetten ut og satte seg i skyggen av den store syrinen. Heldigvis har jeg også fremdeles syrinen.


I vinter har jeg holdt på med nye puter. Tidligere har jeg hatt en tendens til å lage putene litt for små og knuslete. Men nå synes familiemedlemmene mine at jeg har slått litt vel mye på stortromma. Den avlange passer til standardputene på 50 cm x 70 cm mens den firkantede er 50 cm x 50 cm.


Den avlange er brodert på linstoff med hullsøm i kanten rundt.

På den firkantede er motivet strikket og kappen rundt faldet med hullsøm. Så putene er ikke laget på en kveldsstund. Jeg håper strikkemotivet ligner litt på blomsterklokker.

23 kommentarer:

Tvert-om-tanten sa...

Du er heldig som har gamle vinduer, det er så vakkert! Huset ditt er nydelig =)
For noen fantastiske kort du lager, skulle tro du var profesjonell fotograf! Kommer nok til å bestille noen med tiden...

Merethe sa...

Igjen lager du herlige flotte ting som oser av stemning. Nydelige puter. :)

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Koselig historie du har... det er noe eget ved det gamle, og sikkert mange koselige minner...
Putene er helt suverene, har også laget en noen 50x70 til soffaen - fammen syntes de "vanlige" størrelsene på putene ble små... hærlig med store gode puter...
Kortene dine er så vakre...nydelige bilder...

Ha en super dag og uke...

@__EY__ sa...

Hei.

Nyyydelige bilder
du tryller frem.

Syrinhekk med duft
ut mot gaten er min
drøm, men den er
enda ikke plantet : (

Au revoir.

LIVS LYST sa...

Å så fine bilder da! Her tror jeg jammen ikke jeg har vært innom før. Koselig var det i alle fall!
Ha en fin dag.
Hilsen Ljo :O)

Berit sa...

Stas med gamle vinduer, sjøl om det er mye pes med skraping og maling. Vi har jugendvinduer i hjemmehuset og skikkelig ruglete småruta sveitservinduer i feriehuset. Har vært nødt til å skifte noen sprukne, og det blir slett ikke det samme.

Anita sa...

Sååå vakre puter OG kort i forrige innlegg!! I love!! Åh! Som jeg gleder meg til snøfri hage:0)))) Ha en flott uke!

Tove sa...

Alltid vakre ting hos deg! Det gamle sveitserhuset er en historie i seg selv, og en sånn hage som du har gir uendelig glede. Jeg har også veldig sans for tekstilene dine og alt du lager, ikke minst fotograferingene dine. Du må jo ha noe av et multitalent! Jeg hadde også gleden av å være på et foredrag med deg og D. Lyngar på Tangen tirsdag i forrige uke. Det gav mersmak det også, så det neste håper jeg vil være å få kikke innom i visningshagen din. Hilsen Tove.

Anonym sa...

Kjempefine puter! Liker jo godt den med huset ditt på jeg da..

Hilsen fra landet sa...

De er jo helt fantastiske... vakkert!

Og så nydelig du beskriver tankene omkring å pusse de samme vinduene som din bestemor engang gjorde... Det er slikt som gir sjel og kjærlighet til hjemmet. Skulle ønske jeg hadde det slik jeg også! Her er et nyere hus som vi har kjøpt utenfra familien. Men vi trives likevel da ;-)

Marie sa...

Hus med sjel med andre ord :)
"Slekt skal følge slekters gang"

Trykker du opp korta dine sjølv, eller får du trykka dei opp på eit trykkeri?

Om du gjer det sjølv hadde det vore kjekt å å vite kva papirkvalitet du brukar og kva program du lagar dei i. Eg har veldig lyst å lage eigne kort sjølv eg også.

Ha det bra :)

Jonna sa...

Hei!
Her hadde det skjedd mye siden sist jeg fikk tatt meg en ordentlig bloggrunde.
Kjolen din blei kjempefin!

Trines Hus og Hage sa...

Hei kjære Helen!
Endelig får jeg skrevet noen ord til deg! Var så koselig å se at du hadde lagt igjen kommentar på bloggen min også. Sender deg en liten mail etterpå.
Du, dette innlegget her var skikkelig koselig - som alltid da. Men når du skriver om bestemors gamle vinduer og bestefars linoljemaling, og taburetter og syriner som er bevart, så koser meg meg så inderlig med slik lesing. Blir nødt til å ta frem boken din igjen nå og kose meg med mer slik lesing og vakre bilder.
Har jo lurt på hva du har holdt på med i vinter - du er absolutt tenkt på, skjønner du - nå vet jeg at en del av tiden har gått med til å lage vakre puter. Veldig fine, Helen, og jeg holder med deg at det må være litt størrelse på dem.
Takk for herlig inspirasjon, Helen!
Klem fra Trine

Hilsen fra landet sa...

Jeg vil gjerne få ønske deg en riktig, riktig fin påske!! Gleder meg til du skal kurse oss i vår :-)

ingebjørg sa...

nydele puter du lager!! god påske :-)

Linda sa...

Hei Helen!Nydelige puter du har strikket ,sydd og brodert.
Flott med gamle håndarbeidsteknikker som blir tatt
i bruk.God påske! Linda :))

Unknown sa...

Wat een prachtige foto's. Jammer dat ik de tekst niet helemaal begrijp en kan lezen. Maar alleen de foto's kijken,is al genieten! Fijn dat ik even mocht rondsnuffelen, dank je wel. Ga je zeker volgen in de toekomst. Vriendelijke groeten, Marja

Hilsen fra landet sa...

Jeg må få lov å takke deg igjen for å igår kveld! Du innfrir så til de grader, og gir drømmene våre liv og håp om at det GÅR AN.
Det er på en måte enda mer imponerende når man vet at du har et yrkesliv ved siden av men gir også motivasjon til at det faktisk går an å få til ting uten å bo i hagen 24 t i døgnet.
Jeg selv har ikke et hus i en stil som deg, og kan ikke overføre din stil hit (dessverre) men jeg suger til meg tankegangen din og elementer jeg kan benytte i mitt miljø. Jeg legger merke til farger og former, bla den svake nyansen av lime som man finner igjen i bladverket til plantene som akkompganerer blomstene. Hvordan treverket gir kontrast og ro, hvordan du lager elementer som "mål" og til å hvile blikket på. Hvordan du lar de myke, harmoniske formene domiere fremfor kunstige, harde vinkler.

Jeg har tenkt mye på hvordan jeg i alle dager kan utnytte våre mange mål med grønne arealer rundt husene her uten å få så åpent inntrykk. Jeg er enda ikke i mål, men jeg er kommet noe nærmere i planleggingen etter i går.

Og - det hjelper jo på at mannen min er snekker ;-)

Takk igjen for at du tok turen til oss. Klem fra Heidal

Unknown sa...

Hallo Helen,
Jeg har i dag bare sett pa bloggen din. What a beautiful bilder av fortsatt lifes. Du gjor det kjempebra! Komplimenten horer jeg nyte vakre bilder. Jeg haper at Google mine ord litt oversettelse. Jeg savner min tastatur pa kanppen over o og en og ogsa dash av o. Dette er mye pa ditt sprak, men ikke oss. Forhapeltligvis far du meldingen uansett. Fine dag og Vennlig hilsen, Marja uit Holland.

Ingunn sa...

Så flotte puter.

Ha en fin søndag.

Hilsen ingunn

Tvert-om-tanten sa...

Hei!
Håper du ikke er mer opptatt i hagen enn at du leser e-post... Jeg har så veldig lyst til å plante rosen Maidens Blush i hagen min, men hvor får man kjøpt den???

Ønsker deg en fortsatt herlig vår i hagen din, selv klør jeg i fingrene etter å plante i hagen, men med stillaser rundt det meste av huset og uplanert store deler blir det vanskelig...

Tvert-om-tanten sa...

Takk for raskt svar =) Ja, det blir litt langt å reise til Nord-Gudbrandsdalen etter Maidens Blush... Får spørre den lokale gartneren om hun vet om noen som har den.

Spurven sa...

Såå mye fint - jeg falt helt i staver.

Det er så sant som en annen sa i kommentarer her på siden - om bestefars linolje og gamle dagers krakker..

Og disse vakre putene - kaller dem kunstverk, jeg. Særlig den puta med mellomlegg på er noe som vekker minner hos meg:-).

Om du kan legge igjen noen ord et sted, enten her hos deg eller i min blogg, om tittel på boken din?

Ønsker deg en fin uke.